Op zoek naar geluk in een hamsterwiel

Zoek jij je geluk in een hamsterwiel?

Opgejaagd naar je volgende succes? Zoekend naar geluk, dat je telkens niet duurzaam lijkt te vinden.

In deze video vertel ik je meer over waarom je je ware geluk niet vindt in nog meer omzet, geld, een groter/mooier huis, een betere baan, een functie “hogerop”, nog een vakantie, nieuwe auto, mooie dure schoenen,………….

Het bereiken van je doel bevredigt zeker de lust die je had om dit resultaat te bereiken. Maar “wonderlijk” genoeg houdt dit lekker gevoel niet lang aan………..

Betekent dat dan dat je nergens meer naar zou hoeven streven? Dat je dus geen doelen meer hoeft te stellen? Niet meer op jacht om je verlangen om te zetten in realiteit?

Nee, dat betekent het zeker niet. Het is wel van belang om te weten dat echt geluk voortkomt vanuit de juiste doelen nastreven. En vanuit de juister verhouding tussen streven naar resultaten en het verbinden met dit moment zoals het er nu is in jezelf. Echte verbinding met ons innerlijke en met de mensen die we lief hebben draagt bij aan duurzaam geluk. Betekenisvol zijn (zonder iets terug te verwachten) voor een ander draagt bij aan duurzaam geluk. Dat is wat de positieve psychologie ons leert.

En wat kun jij nu doen om een gelukkiger leven te leiden?

 

  1. Het is belangrijk om te zien of de doelen die jij nu na streeft voor jou wel echt betekenisvol zijn. Zijn dit wel jouw doelen, of probeer je iemand anders doelen waar te maken? Neem afstand en klim uit je hamsterwiel. Sta stil bij het leven dat jij nu leidt. Het leven dat jij gecreëerd hebt met de keuzes die je maakte. Wat past nog? Of wat is eigenlijk niet meer echt een doel van jouw verlangen?
  2. Stel je zelf de vraag: waar verlang ik echt naar? Diep van binnen, hoe wil ik me voelen? Als ik me zo willen voelen, wat wil ik dan doen? Werk vanuit je gevoel aan het design van jouw leven. Toon jezelf een bezield leider en begin met het creëren van een leven waar jij ten diepste van houdt. (In plaats van de hamster die nu de aangelegde patronen van het brein volgt.)
  3. Maak tijd vrij voor het leven buiten het hamster wiel: in verbinding met de natuur, met vrienden, familie en de mensen die je lief hebt. Maak tijd vrij voor jezelf! Leer jezelf weer aan om in het moment te kunnen zijn, zonder je opgejaagd te voelen om door te moeten jagen om je to-do-lijst af te werken. In de video geeft je ik hiervoor een goede oefening.
  4. Kijk aan het einde van jouw dag terug: waar ben je dankbaar voor? Dit kunnen grote dingen zijn maar ook kleine alledaagse dingen.Schrijf ook kort op waarom die goede dingen naar jouw idee hebben plaatsgevonden. Daarmee krijg je oog voor wat er aan de goede dingen voorafging. * Je creëert hiermee een nieuw patroon dat in het doen zelf heilzaam is voor je levensgeluk, je gezondheid en zelfs je productiviteit.
  5. Als je je dankbaarheid-dagboek bijhoudt, beschrijf dan ook wat je waarneemt in je lijf als je terug denkt aan die specifieke gebeurtenis waar jij dankbaarheid voor voelt. Het leert je om oog te krijgen voor je lijf, je zintuigen en de bezieling die je dieper in jezelf kunt vinden. Dit is het kompas van bezieling zoals ik het noem. Hieraan kun je ijken of de dingen die je doet je eenzelfde gevoel in je lijf opleveren. Zo ja, dan ben je bezig jouw leven om ten diepste van te houden vorm te geven. Zo nee dan dwaal je af van wat voor jouw betekenisvol is.
  6. Tot slot: wees mild en aardig. Voor jezelf en de ander.

12 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
12 Shares
Share12
Tweet