ceramic-3050615

MAART – IN JE EIGEN SCHOENEN STAAN

IN JE EIGEN SCHOENEN STAAN

Op eigen benen.
Vanuit eigen kracht.
Bijzonder Eigen.

Hoe makkelijk is het om je te voegen naar een ander. Om erbij te willen horen en gezien te worden, gaan we veel te makkelijk mee op een ingeslagen weg. Zelfs wanneer je diep van binnen voelt dat het jouw weg niet blijkt te zijn.

Verbinding

Het verlangen naar ‘samen’ en ‘erbij horen’ zit in onze genen. Wij als mens zijn gemaakt om krachtiger te groeien in verbinding met anderen. Dan zijn we veilig, kunnen we tot rust komen en daardoor groeien in een stressvolle en uitdagende wereld. Daarom is het des te belangrijk om je thuis te voelen bij die vorm van samenleven, zijn of werken. Jij en je echte ‘tribe’ zijn als het ware één.  Het ontdekken waar je níet bij hoort, is dan ook noodzakelijk voor je groei. Het geeft je de mogelijkheid om los te laten en om verder te gaan.

Het is juist nu – in de maand maart – nodig om goed te kijken naar je verbindingen, je verlangens en jouw natuurlijke aard. Jaap Voigt inspireert mij enorm met zijn boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Elke maand opnieuw is dit de toon voor mijn keuzes, die van de moedige mannen en vrouwen die ik mag begeleiden om te blijven groeien vanuit hun ware bezieling.
De maand maart nodigt ons uit om onze bezieling en vorm te gaan verbinden. Daar waar januari ons de eerste glimp gaf van ons werkelijke verlangen en onze bezieling, bracht februari dit verlangen in voorzichtig contact met de buitenwereld. Zeer pril en nog niet duidelijk in een concrete vorm, net als kiemen die hun weg naar het licht zoeken. In maart maken we als het ware onze mal voor onze verder groei in dit jaar. Daarom is het zeer van belang om kritisch te zijn op je mal. ‘Ingebakken fouten’ neem je het gehele groeiproces mee en zullen zo beïnvloeden wat er later dit jaar zichtbaar zal worden.

 

Loslaten

Wanneer je niet langer het leven van de ander wilt leven en ook niet meer verder wilt groeien vanuit oude patronen die niet meer het beste in jezelf naar buiten halen, is het belangrijk om deze echt los te laten.

Dat doe je door:

1) bewust te verstillen en jezelf af te vragen wat je nou écht wilt, diep vanbinnen. Waar verlang je naar? Waar voel jij jouw energie stromen? Waar gaat jouw aandacht steeds weer naar toe?

2) duidelijk te krijgen wat jouw natuurlijke kracht is, in de positieve psychologie ook wel ‘natural strengths’ genoemd. Dit zijn de dingen die je als het ware moeiteloos afgaan. Waar je energie van krijgt. Voor mij is dit coaching op een diepe laag van persoonlijkheid. Daartoe ben ik opgeleid als psycholoog, daar ben ik super in geïnteresseerd en precies daar ervaren mijn klanten mijn grootste invloed op hun groei. Dan ontstaat er werkelijke innovatie en blijvende groei. I love it! Het laat me vanuit kennis, expertise en wijsheid in een energie van ‘centered ease’, oftewel moeiteloosheid, landen.

3) aan de slag te gaan met jouw diepste verlangens en ‘natural strenghts’, omdat je geniet van het doen zelf. Je gaat dus niet werken voor het applaus, om gezien te worden of om de erkenning te krijgen. Juist nu in maart gaat het over werken/groeien vanuit je meesterschap, je vakmanschap. Doen om het doen zelf. Dat is de echte rijkdom.  Daar zit de werkelijke bijdrage voor eenieder van ons.

Wil je weten wat jouw natuurlijke krachten zijn? Vul deze vragenlijst maar in om achter je meest krachtige voorkeuren te komen:

https://www.viacharacter.org/www/Character-Strengths-Survey)

 

Natural strenghts in business

Klinkt goed Nathalie: verlangen, ‘natural strenghts’ en je te richten op het doen zelf… Maar als ik met mijn bedrijf, in mijn loopbaan of met mijn team wil groeien, zullen anderen toch moeten weten wat ik kan en doe. Hoe zien anderen dit dan?! Hoe zien anderen mijn fantastische vakmanschap, mijn expertise en de ongelofelijke verrijking die ik mijn klanten kan brengen? Nou, ik weet het hoe-antwoord nu nog niet. Ik weet echter wel dat er genoeg mensen zijn die juist zichtbaar zijn geworden door in eerste instantie niet bezig te zijn met zichtbaar worden, maar met doen-wat-goed-voelt-en-wat-ik-goed-kan. En dat is dus precies het punt waar ik me nu bevind.

… en in de praktijk

Afgelopen maand is mijn vuurtje weer wat gedoofd. Ik voel de liefde niet meer stromen, die ik voel wanneer ik leef vanuit mijn werkelijke ‘natural strengths’ en mijn basisgevoel van ‘centered ease’ is veranderd naar een leeg gevoel in mijn buik. Een gevoel dat me uitdaagt om liefdevol kritisch te zijn naar mijn verbindingen.

De laatste jaren ben ik veel te veel bezig geweest met marketing, in allerlei verschillende vormen en met verschillende programma’s en coaches. En nu moet ik toch echt bekennen… marketing en ik: we werken niet samen, in ieder geval niet in de vorm die voor veel anderen blijkbaar wel werkt. Ik moet het dus op mijn manier gaan doen en heb mezelf het zetje in de rug gegeven om ervoor te gaan staan. Ik spring in het onduidelijke diepe.

 

 

Ik weet dat dit ervoor zorgt dat wat ik de komende tijd ga doen – in en met mijn leven – echt bij mij past. En vanuit mijn ware bezieling vorm krijgt.  Een innerlijk vertrouwen in een grootser plan, dat ik hier en nu nog niet overzie. En ja, ook ik vind dat spannend! Maar door mijn kompas te volgen, maak ik ruimte om te bewegen naar de verbindingen en vormen die zowel mij als de ander nog meer laten doen wat goed voelt. In mijn werk en ook überhaupt als mens. Om te weten of ik nu te maken heb met een oude angst of juist met een verdere groei vanuit mijn ‘natural strengths’, maak ik gebruik van een aantal waardevolle elementen voor groei. Zo zoek ik bewust verstilling, luister ik naar mijn lijf, ken ik mijn oude patronen (jij kent ze ook vast wel: die stemmetjes in je hoofd die het altijd beter weten én je een rotgevoel bezorgen), praat ik met mijn ‘tribe’ en heb ik een fantastische coach met wie samenwerken aan mijn groei voelt als dansen.

Ik heb mezelf beloofd om in 2018 veel meer vanuit mijn ware natuur te leven en werken. En daarbij het ritme van de natuur te volgen zoals dit door onze seizoenen heen gaat. En dat ga ik doen. Mijn bezieling en mijn ‘naturel strengths’ zijn mijn kompas.

Nu ik weet wat ik weet en voel wat ik voel, is het tijd om afscheid te nemen. Van een manier van werken die eigenlijk nog maar net in een vorm gegoten is en samenwerkingen met mensen die me wel raken. Mogelijk dient zich een andere vorm van verbinding aan. Mogelijk ook niet. En dat voelt verdrietig, enorm spannend en tegelijkertijd bevrijdend.

In mijn hoofd roept mijn angsthaas: “Wat zullen ze wel niet van je denken! Wat als dit niet de juiste keuze is voor de toekomst?”. Maar ik ben gaan beseffen dat alles wat nu en hier goed voelt, de enige juiste keuze is voor de toekomst.

Ik ga doen wat ik te doen heb. Zodat ik mijn eigen vuurtje weer voel oplaaien. Dat ik de liefde weer voel terugkeren die me laat groeien en weer heerlijk in mijn ‘centered ease’ glijd. Ik wil doen wat ik het allerliefste doe: anderen laten groeien. Op hun bijzonder eigen manier. Vanuit hun bijzonder eigen bezieling.

Bezieling en vorm verbinden.

Ook jij wilt misschien veel meer vanuit je natuurlijke kracht en bezieling leven. Dan is het in de maand maart waardevol om je aandacht bewust te richten op de volgende vragen:

  • Wat is je bron? Wat zijn jouw belangrijkste talenten, kwaliteiten en deskundigheden? Wat kun je hierin nog verder ontwikkelen?
  • Houd dit simpel: in reflectie met anderen en je omgeving kun je zichtbaar krijgen wat je talenten zijn. Spreek hierover met jouw ‘tribe’: wat waarderen anderen? Hoe en waar lever je een bijdrage? Welke rol past jou het beste?
  • Wat is jouw vak eigenlijk? Hoe ben je hier dienstbaar in?
  • Hoe werk jij aan het ontwikkelen van je vak en je vakmanschap? Wie en wat past bij je? Wie en wat niet meer?

Voel de liefde in jezelf, heb lief, laat los en groei verder. Het gaat niet om perfect, het gaat over je leven ten volste vanuit liefde leven.

 

0 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet