fall-leaves-3744649_1920

KOM OP! Doe iets om wat van je leven te maken. Stilzitten brengt je nergens.

KOM OP! KOM IN ACTIE OM WAT VAN JE LEVEN TE MAKEN.
STILZITTEN BRENGT JE NERGENS.

1) Focus, actie, daadkracht. Targets najagen, je doelen bereiken, nog verder reiken. Dat is wat maakt dat je voelt dat je leeft. Dat je verder groeit. Echt ergens komt.

2) Rust, herstel, ruimte. Ontspannen samenzijn met je dierbaren, wat rondlummelen, en tevreden zijn met wat is. Dat is wat maakt dat je voelt dat je leeft. Dat je verder groeit. Echt ergens komt.

In de coach en trainingswereld vind je training/coaching die er op gericht is om beter je doelen te bereiken, óf om meer rust, ontspanning en mindfulnes in je leven te brengen.  Terwijl wérkelijke groei niet vorm krijgt door óf optie 1 óf optie 2. De juiste -geheel persoonlijke – verhouding en vorm van 1 én 2 laten mensen floreren. 

Optie 1 brengt focus en het bereiken van je doel

Optie 2 brengt verruiming en innovatie in je ontwikkeling.

Juist de combinatie van beiden zijn essentieel voor ons voortbestaan. Als mens, maar ook als bedrijf. Te vaak bewegen mensen en bedrijven pas naar optie 2 wanneer ze vast komen te zitten: burn-out, teruglopende klandizie, problemen in de samenwerking, echtscheiding of verlies van een partner…..

En dat terwijl ons hele wezen van nature gebouwd is op beide pijlers.

Kijk maar eens terug: je hebt zowel een behoefte om “iets” neer te zetten, ertoe te doen en er vol voor te gaan. Vurig en gepassioneerd. En dan op een bepaald moment verlang je naar wat meer rust. Ben je echt toe aan weekend of vakantie, wil je gewoon even niets. Haardje aan, samen met je geliefde en je vrienden, wat rondstruinen door de stad of het bos, lekker koken en uitgebreid relaxt tafelen.

Het besturingssysteem van ons als mens bestaat zowel uit optie 1 als optie 2: je sympatische zenuwstelsel en je parasympatische zenuwstelsel. Dit zijn geen losse systeem, maar ze vormen gezamenlijk het geheel van je potentieel. Simpel, maar complex wanneer je in een omgeving functioneert die je vooral optie 1 heeft leren inzetten en waarderen om je leven vorm vorm te geven. Wat een gemis dat we op school niet leerden dat je echt nog veel meer in je mars hebt als je beide systemen op waarde inzet (hoera voor de scholen die niet alleen op resultaten in de vorm van cijfers, deadlines en prestatie sturen).

  

Ook je brein is gemaakt om enerzijds te focussen, te automatiseren zodat je sneller en beter in een activiteit wordt én anderzijds om nieuwe patronen te ontwikkelen en te innoveren. Logisch want als dat niet zo was dan zaten we nog steeds in ons berenvel ergens in een of andere grot. Ook hier geldt dat we veel te weinig gebruik maken van ons volle potentieel. En ja, zelfs organisaties die roepen dat ze innovatief werken komen vaak met “innovaties” op basis van bestaande patronen, in plaats van werkelijke innovatieve  scenario’s die de toekomst kunnen echt anders (lees: beter passend bij wat nodig is) vorm geven.Zie het zo: om in de tijd van paard en wagen sneller, krachtige, langer te kunnen reizen, maakte men een betere wagen en ze zetten er meer paarden voor. Innovatief? Nee! Zeker een vooruitgang, maar niet anders dan dat wat er al was. Innovatief was diegene die de auto bedacht. Het geheel andere. Dat wat niemand voorzag.

Nou zeg ik niet dat we allemaal innovators zijn – maar zo’n 2% van onze bevolking zijn werkelijke innovatieve denkers. En de kans is groot dat je afhaakt wanneer je hun missie, visie en mogelijkheden aanhoort: “onmogelijk” , veel te groots”, “gaat te snel”.

Hebben zij het mis? Verre van, alleen is het brein van de meerderheid van ons gewend geraakt aan de illusionaire veiligheid van het bekende, oftewel onze automatische piloot. En wil een innovatieve denker zijn/haar missie kunnen doorvoeren, dan zijn er mensen nodig die in staat zijn om de vertaling te maken naar de toepassing ervan – mensen die ook in staat zijn om uit optie 1 naar optie 2 te verschuiven en die beseffen dat er moed nodig is om weer te gaan leren. Dat groei gaat met vallen en opstaan. 

Groeien vraagt dus zowel om optie 1 als optie 2.

En wanneer je in staat bent om zowel volledig in optie 1 én in optie 2 te staan, zul je “vanzelf” in je natuurlijke flow uitkomen. Dan zul je voelen dat je leeft en niet langer geleefd worden door het altijd “aan” staan terwijl het leven ondertussen aan je voorbij gaat. Dan wordt je getransformeerd. Omdat verandering nu eenmaal de enige constante is, hoe cliché het ook klinkt.

Jij kunt de designer zijn van je leven. De change maker van de toekomst. De soulful leader die zorg draagt voor de juiste verhouding tussen focus op de doelen en vrijheid om te innoveren. Kom op! Waar wacht je nog op?  Het is tijd om ten volste in je leven te gaan staan.

0 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet