dankbaar

Hoe zit dat nou met dankbaarheid en geluk? Ik deel met jou wat echt werkt.

Misschien zie jij ook wel dat er veel geschreven, gezegd en gedeeld wordt over dankbaarheid.

Maar hoezo is dankbaarheid nou zo belangrijk? Welke impact heeft het dan precies? Je kunt er per slot van rekening geen brood mee betalen. Dankbaarheid verrijkt je leven echter wel enorm. Dat komt uit wetenschappelijk onderzoek naar voren. En deze verrijking zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Dat je creatiever bent, efficiënter, betere beslissingen kunt nemen, goed samenwerkt met anderen, ….. en zo kan ik nog wel even doorgaan. En deze voordelen, die dragen op zich wel weer bij aan een beter functioneren. En als je beter functioneert, ben je beter in staat om je leven betekenisvol vorm te geven. Vanuit bezieling als kompas. En als je doet waar je gelukkig van wordt. Dan ga je ook succesvol zijn.  Simpel, toch?
“En hoe werkt dat dan Nathalie: dankbaarheid, geluk en beter functioneren?”  Lees en kijk rustig verder als jij ook benieuwd bent wat jij kunt doen om je levensgeluk te vergroten. Wetenschappelijk bewezen. Liefdevol en met plezier toegepast.
En misschien ervaar jij al de impact die dankbaarheid heeft op jouw leven. Ook voor jou deel ik deze leuke en waardevolle oefening die je mogelijk nog niet kent of toepast.

Hoe heerlijk is het om simpelweg gelukkig te zijn.

Want je gelukkig voelen, is makkelijk gezegd en makkelijk gedaan. En dankbaarheid is een magische bron. Voor een rijk en betekenisvol leven.
Alleen waar het mis gaat zijn onze aannames. Wij maken het in ons hoofd (en daarmee in ons leven) onnodig complex! Geluk is namelijk iets wat we verwachten te bereiken, als we maar goed genoeg ons best hebben gedaan. Als we dat doel hebben bereikt waar we zo naartoe hebben geleefd. Als we vooral hebben moeten afzien om dit doel te bereiken: want hee….. de kosten komen voor de baten. Eerst de lasten dan de lusten. Toch?

Van die illusie en dat aangeleerde patroon ga ik je bevrijden. Geluk is simpel. Geluk is hier en nu. En met geluk kun je pingpongen. Huh?! Hoe bedoel je dat dan Nathalie? Nou lees verder want dan deel een ik een mooie manier om instant een gelukkiger gevoel te krijgen. En te houden.

Dankbaarheid als bron van levensgeluk is bewezen effectief.

Seligman  is een van de grondleggers van de positieve psychologie en hij heeft veel onderzoek gedaan naar de impact van HOE iemand handelt en waar je je AANDACHT op richt. Zelf van nature pessimistische mensen voelen zich gelukkiger als ze een van de volgende opdrachten hebben gedaan:

  • gedurende een week zoveel mogelijk opschrijven over wanneer ze in het verleden op hun best waren geweest;
  • een week lang elke dag iets over hun sterke kanten opschrijven;
  • dankbaarheid tonen aan iemand die ze nog niet goed bedankt hadden;
  • een week lang drie goede dingen noteren die er in hun leven gebeurden. Oftewel waar ze dankbaar voor zijn.

Seligman toonde aan dat mensen zich tot 6 maanden later nog gelukkiger voelden, ook al hadden een van bovenstaande activiteiten maar gedurende een week gedaan! Overigens bleven veel veel mensen de oefening gewoon doen na een week. Omdat het zo goed voelde!

Vorige week was ik op het congres Positieve Psychologie. Een heerlijke dag over nieuwe toepassingen en visies op positieve psychologie.  Frederike Bannink, klinisch psycholoog en Master of Dispute Resolution, gaf er een lezing en een workshop waarin zij ernaar streeft om wetenschappelijke kennis toepasbaar te maken. Oftewel de kloof overbruggen tussen wetenschappelijk onderzoek en de praktijk. Van “wat werkt” naar “en hoe passen we het toe”.
En zij liet ons een simpele en leuke oefening doen met dankbaarheid die echt voor je werkt: PINGPONG MET DANKBAARHEID.

Want wat ik kan en mijn klanten kunnen, dat kun jij ook.  Keep It Simple, Stupid.

  • het is een simpele oefening;
  • je voelt je beter, in het moment dat je deze oefening doet;
  • je creëert nieuwe betekenisvolle patronen in je brein (ontwikkel een nieuwe mindset);
  • je maakt betere keuzes vanuit jouw kracht
  • je verbondenheid met de persoon met wie je pingpongt neemt toe (en dat is ook heel fijn voor welke relatie dan ook);
  • je kunt deze doen met je partner, je kinderen, vrienden, jouw team, je collega’s,……..
  • stress neemt af, je voelt je ontspannen in dat moment;
  • je gaat erbij lachen;
  • je krijgt er energie van en laadt zo je batterij weer op;
  • ………

Genoeg geschreven. Het is tijd om te zien wat ook jij kunt doen om je leven (nog) betekenisvoller en daarmee gelukkiger te maken. (Besef dat geluk je vervolgens succesvoller maakt. Maar daarover een andere keer meer).

In de video deel ik de oefening met jou. En als jij nog mensen kent voor wie dit waardevol is:

Nodig hen uit om met je te pingpongen. Live, of via de app, telefoon, skype of mail. Alles kan, jij bepaalt.
Als je deze video waardevol vindt, dan nodig ik je van harte uit om deze te delen. Met dierbaren in het bijzonder. Of met iedereen die jij een rijker leven gunt vanuit bezieling en levensgeluk.

 

 

12 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
12 Shares
Share12
Tweet