peacock-feathers-3013486_1920

MEI | GROEIEN NAAR EEN LEVEN DAT ÉCHT BETEKENISVOL IS

Eigen werking tot in de vorm uitdrukken.

In mei dient de energie van de zomer zich aan, die aanhoudt tot in augustus. Mei is dé maand waarin we de manier waarop we onze bijzonder eigen levenslust vormgegeven hebben, naar buiten gaan brengen. Vanaf nu wordt alles meer en meer zichtbaar in de buitenwereld en niet langer alleen in onszelf.

Stevig wortelen.

Om echt vanuit jouw eigenheid keuzes te kunnen maken, is het van belang om stevig geworteld te zijn. Om helder te hebben waar je voor staat. Dit gaat niet alleen over weten, maar des te meer over voelen, ervaren en gewaar zijn. Over het zijn van jouw eigenheid en bezieling.

En dat is dan heel leuk gezegd: staan in je eigen kracht. Willen we dat niet allemaal het liefst? Ons niet uit het veld laten slaan of voortdurend mee laten zuigen door wat er in onze omgeving gebeurt. Door tegenvallende resultaten en veeleisende kinderen, collega’s of klanten. Door regen terwijl je toch écht toe bent aan zon. Of door wat onze gedachten voortdurend tegen ons roepen: dat we te veel ruimte innemen, dat we geen goede ouder zijn en dat hetgeen we willen vast niet gaat lukken.

Besef dat in je kracht staan een groeiproces is, dat enerzijds bewust beïnvloed en ontwikkeld kan worden en tegelijkertijd ook de tijd nodig heeft om te rijpen en te ontstaan. In dat proces kunnen we alleen doen wat we wél al kunnen. Net zoals toen we nog klein waren: we begonnen onze fietscarrière met een driewieler, groeiden vervolgens door naar zijwieltjes en waren apetrots toen we uiteindelijk ‘zonder’ door de straat trapten. Alles wat we in het leven te leren hebben, kun je met dit groeiproces vergelijken.

Besef dat we allemaal voortdurend groeien. Je bent niet ‘klaar’ of geslaagd op een bepaald moment. Je kunt op ieder moment verbinden en handelen vanuit hetgeen in jouw vermogen ligt. We kunnen ons zo blindstaren op die ander die ‘wel al gewoon kan fietsen’, dat we onszelf blokkeren en tegenhouden om te doen wat we wél kunnen. Terwijl we dat juíst moeten doen om verder te groeien vanuit onze natuurlijke staat van zijn.

Regelmatig blokkeren we onszelf, maar net zo vaak worden we geremd door de mensen om ons heen. Op die momenten is het belangrijk om te weten waar jij voor staat en om je niet te laten verleiden door de ander of door wat jij jezelf oplegt vanuit aangeleerde patronen. “Kom op, je moet dit toch kunnen. Je bent echt zwak als je dít nog niet kunt.” Weet wat je wilt. Weet wat je kunt. En handel ernaar. Geheel in verbinding met die ander en tegelijkertijd onafhankelijk.

De maand mei verbindt het ‘niet-handelen en wortelen’ met het ‘handelen en groeien in de buitenwereld’. Twee ogenschijnlijke tegenpolen.

Zichtbaar in de buitenwereld.

Wanneer je groeit, zul je verbindingen aangaan in de buitenwereld. Jij wordt meer zichtbaar. Mensen zullen zich bij je aansluiten, maar er zullen net zo goed mensen zijn die zich er niet in kunnen vinden. Wanneer je reacties ontvangt van de mensen om je heen, dan kan dit bijdragen aan jouw verdere groei; ongeacht of deze erkennen of juist ontkrachten wat je doet. Door elke keer naar binnen te kijken, kun je zien of je op basis van de visie, ideeën en meningen van anderen jouw keuzes en vormgeving wil aanpassen. Ook kan het juist zichtbaar maken dat jouw vormgeving precies goed is zoals deze nu is. Gebruik hierbij vooral je intuïtie en maak ruimte om te verstillen. Want zoals we weten van de les van de fles, geeft verstilling helderheid.

Juist in jouw zichtbaar worden kun je ontdekken welke relaties steunend en voedend zijn voor jouw verdere groei. Door jouw verbinding te versterken met de mensen bij wie je in alle veiligheid en vanuit jouw werkelijke kracht verder kunt ontwikkelen, ontstaat er een relatienetwerk waarin je op elkaar terug kunt vallen.

Staan waar je voor staat.

Boven alles staat dat je deze maand helder en vastberaden mag zijn over jouw waarheid. Laat je dan ook niet (langer) meetrekken in verbindingen die niet goed voelen en sluit geen compromissen. Wees zorgvuldig naar jezelf.

Belangrijk hierbij is dat je de mening van de ander niet moet willen bestrijden. Vaak hebben mensen het gevoel dat ze anderen moeten overtuigen van hun visie om echt voor zichzelf te kunnen staan. Dit levert vaak conflicten op, wat je eigenlijk niet wil en wat je ook niet verder helpt in jouw groei. Ga de confrontatie dus niet aan, maar trek je ook niet stilzwijgend terug uit het contact met de ander. Zorg ervoor dat je in staat bent om uit te spreken wat jouw werkelijke behoefte is, zodat de ander weet hoe je erin staat en je niet overstag gaat of alsnog mee veert met de behoeftes, ideeën of vragen van de ander.

Jaap Voigt schrijft over de strijd die nodig is voor een doorbraak het volgende. “Iets dat zich de afgelopen tijd heeft opgebouwd, móet er nu doorheen. De weerstand is massief. In dat geval zijn er vier vuistregels om te volgen”:

  1. Je vastberadenheid moet gegrondvest zijn in kracht én vriendelijkheid
  2. Laat geen ruimte voor compromissen; die werken niet
  3. Grijp je te snel naar de wapens, dan trek je zelf aan het kortste eind
  4. Energiek voortgaan in het goede is de beste manier

Dit betekent dat je ten volste leeft en vormgeeft vanuit jouw werkelijke natuurlijke kracht en je bezieling. Hier kun je simpelweg geen compromissen in maken. Wanneer je wilt gaan voor meer rust, ruimte, liefde, waardering, lust of wat dan ook in jouw leven, dan moet je hiervoor gaan. Ten volste. Wanneer je hier te snel het conflict over aangaat, zul je niet tot volle rijping komen. Vriendelijkheid, verbinding en staan waar je voor staat vanuit het goede dat hier voor jou in aanwezig is: dát is waar het om gaat. Je hoeft daarbij de ander niet te overtuigen.

Rust.

Rust is een vereiste om te kunnen staan voor wat betekenisvol is voor jouzelf. Rust geeft je namelijk de mogelijkheid om terug te keren naar die veilige plek in jezelf. Wanneer je niet (meer) zo krachtig geworteld bent, is dat precies wat je niet meer zo zult kunnen voelen. Dan word je in jouw rust immers bewust van de onrust die er in jou aanwezig is.  Juist dan zijn er al die gedachtes over jezelf die allesbehalve blaken van vertrouwen. Juist dan voel je dat je gespannen, verdrietig of rusteloos bent. Je ervaart die knoop in je maag, die brok in je keel of dat algehele gevoel van niet-weten wat door je lijf raast. Om dit maar niet te voelen, zijn we vaak geneigd om maar weer van alles te gaan doen. Om onszelf af te leiden van wat er op dat moment in ons leven aanwezig is.

Toch gaat juist het toelaten van al deze gevoelens je op de lange termijn een diepe worteling brengen. Hier ontwikkel je namelijk het vermogen om te verdragen. Niet-doen, maar juist erbij blijven. Er zijn, zonder directe actie. Nog net iets meer bewust zijn van wat er in je omgaat. Soms is het waardevol om dit groeiproces te doorlopen met een coach of therapeut. Iemand die je juist niet meteen tot allerlei gedragsveranderingen aanzet om het probleem weg te krijgen, maar die je helpt om te focussen op volwassen worden en werkelijk voor jezelf zorgen. Iemand die je helpt om te groeien naar een eigen leven dat voor jou betekenisvol is.

0 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet