Wat vanzelfsprekend is, hoeft dat niet altijd meer te zijn.
In 2014 was ik 2 maanden op sabbatical in Nieuw-Zeeland. Toen ik terug in Nederland kwam, viel me het enorm hoge Nederlandse tempo op. Ik nam het direct weer over. En het lijkt of het tempo in onze prestatiegerichte maatschappij nog steeds omhooggaat.
Als ik niet oppas, brengt dat me elke keer uit mijn evenwicht. Daarom ben ik er nauwkeuriger naar gaan kijken.
Besef
Lange tijd had ik geen idee, geen richting en ook geen zichtbaarheid. Wel dacht ik vaak: ik wil iets anders. Alles duidde erop dat het heel hard nodig was om in actie te komen.
Soms lijkt dat de beste optie. Harder werken. Meer en meer doen. Afkijken hoe anderen het doen. Je wilt erbij horen. Als zij het kunnen, dan kan jij het toch ook?
Tot het besef: dit is iets wat bij anderen blijkbaar werkt, maar voor mij werkt het niet. Dan voel je je mislukt. Je geeft jezelf de schuld.
Uit het ritme
Zo verging het mij regelmatig de afgelopen jaren. Ik liet me leiden door wat ik anderen zag doen. Keek vooral naar buiten in plaats van bij mezelf te rade te gaan.
Maar weet je wat er gebeurt, als je actie op actie onderneemt? Je gaat steeds meer versnellen. En zonder dat je het in de gaten hebt, raak je uit het ritme. Niet alleen dat van de seizoenen, maar ook je eigen ritme. En nog erger: je dreigt het contact met jezelf te verliezen.
Naar binnen
De enige optie die overblijft, is om naar binnen te gaan kijken.
Alleen, hoe doe je dat? Hoe vind je een manier die bij je past? Die effectief is en die waardevolle inzichten oplevert?
Min of meer ‘toevallig’ kwam ik op het spoor van free writing. Een manier van schrijven waarbij het erom gaat gewoon op te schrijven wat er in je opkomt.
Al heel lang schrijf ik voor mezelf. Ik begon als dagboekschrijver. En na een moeilijke studietijd, waarin ik nauwelijks schreef, pakte ik de pen weer op. Ik schrijf in feite al mijn hele leven.
Ik pas het toe om mezelf vragen te stellen, zoals: had ik dit anders aan kunnen pakken?
Het leek voor mij dan ook heel logisch om het schrijven nog meer te gaan benutten om innerlijk werk te doen en te reflecteren. Ik deel graag mijn ontdekkingen en ervaringen met je. Omdat het mogelijk ook voor jou bijdraagt aan je eigen zichtbaarheid en verdere groei.
Morning pages
Ik kende één free writing methode. De wereldwijd bekende methode van Julia Cameron. Zij adviseert het schrijven van morning pages:
- Schrijf gedurende 12 weken elke ochtend 3 A4-tjes.
- Kost je ongeveer 30 minuten.
- Je zet de kookwekker, je zet je pen op het papier en schrijft door tot de tijd om is.
Het is een manier om je creativiteit te deblokkeren. Maar het kan ook op andere gebieden, zowel in je werk als je privéleven, effect hebben.
Expressie én reflectie
Ik doe momenteel onderzoek naar andere schrijfmethoden. Er blijken er nog veel meer te zijn.
Zelf was ik na een half jaar morning pages toe aan een meer verdiepende methode. Die vond ik bij Linda Trichter Metcalf. Haar methode is de enige die zowel gericht is op expressie als op reflectie.
Haar advies:
- Schrijf 3 maanden 5 dagen per week gedurende 25 minuten.
Het schrijven van ‘Writes’ gaat gepaard met reflectieve elementen en vragen. Dat kan effect hebben op het verbeteren van je schrijfskills, op je gezondheid en op het ervaren van zingeving.
Je kunt het alleen doen (na het lezen van het boek, dat alleen in het Engels verkrijgbaar is) en in een groep. Schrijven in een groep werkt vaak nog krachtiger. Het kan ook helpen om een routine op te bouwen.
Zelf heb ik inmiddels meer dan 200 Writes geschreven.
Wat dit tot nu toe heeft opgeleverd:
– leren luisteren naar mijn gedachten
– onderzoeken van beperkende overtuigingen én er anders naar leren kijken
– heel veel nieuwe ideeën
– nieuwe vriendschappen
– hernieuwde vriendschappen
– meer rust en minder gepieker
– grotere concentratie
– helderheid in keuzes maken
– vinden van een vorm om schrijfmethoden te leren aan mensen, die behoefte hebben aan meer rust, reflectie en ritme.
De deelnemers aan mijn online en offline cursussen zeggen bijna allemaal: “Hier wil ik meer mee gaan doen.” En: “Zelfs na één Write ervaar ik al meer rust.”
Essentie
Schrijven voor jezelf kan je op allerlei gebieden veel opleveren. Een van die dingen is in gaan zien én ook laten zien wat je bezighoudt. Zo je wilt: je zichtbaarheid.
Dat bereik je alleen als je ook jezelf bereikt. De essentie keert zich enkel naar de buitenwereld als je bereid bent je eigen essentie te tonen.
Daarom ben ik zo dankbaar voor de zin van Nathalie in de grondtoon van de maand maart, een zin die nagalmt:
“(…) ik ben gaan beseffen dat alles wat nu en hier goed voelt, de enige juiste keuze is voor de toekomst.”
Het onderstreept wat ik zelf ervaar. Sinds ik meer ben gaan werken met een schrijfmethode weet ik wat goed voelt en wat niet. Ik kan beter bij mezelf blijven.
Bovendien maakt opschrijven teruglezen mogelijk. Dat alles draagt bij aan mijn eigen groei.
Dan heb ik het dus over schrijven volgens een schrijfmethode, die bij je past, met een zekere regelmaat, in een vast tijdbestek.
Schrijven wordt zo een bruikbare tool om je gevoelens om te zetten in talige inzichten. Omdat het je helpt de dingen te benoemen die écht belangrijk voor je zijn. En omdat het je helpt te vertragen en zo je ritme te hervinden.
Karien Vissers
www.karienvissers.nl
De cursussen, waaronder een gratis e-course met 5 schrijfmethoden, vind je op www.beyondwriting.nl.