blade-of-grass-2388510

Biochemie, levensgeluk en persoonlijk meesterschap | gastblog

Biochemie, levensgeluk en persoonlijk meesterschap | gastblog

Het is juist nu – in de maand maart – nodig om goed te kijken naar je verbindingen, je verlangens en jouw natuurlijke aard. Jaap Voigt deelt het zo mooi in zijn boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’: “De maand maart nodigt ons uit om onze bezieling en vorm te gaan verbinden. Hier gaat het over jouw levensgeluk. 

Waarom is de juiste voeding en de juiste leefstijl zo belangrijk voor je levensgeluk? In dit artikel leg ik je dat graag uit!

Persoonlijk meesterschap en Levensgeluk vanuit de biochemie

Balans in neurotransmitters is erg belangrijk om meesterschap over je leven te nemen. De maand maart nodigt ons uit om onze bezieling en vorm te verbinden schrijft Jaap Voigt in zijn boek “leven en werken in het ritme van de seizoenen”. Een goede biochemische balans in jouw neurotransmitters stelt je in staat om helemaal tot bloei te komen.

Bij een disbalans in jouw biochemie kun je nog zo graag willen, maar je ervaart een gebrek aan energie en mogelijk nog meer klachten. Deze disbalans resulteert vaak in gebrek aan controle in bepaalde levensgebieden. Ben je een shopaholic, chocoholic, kun je niet zonder cafeïne of alcohol? Voel je je depressief zonder duidelijke reden? Voel je je overweldigd door het leven, ben je veel te moe, heb je moeite met slapen of heb je negatieve gedachten die je gewoon niet van je af kunt zetten? Dan is het heel goed mogelijk dat dit alles te maken heeft met een neurotransmitter-disbalans. 

Neurotransmitters zijn communicatiemoleculen in je lichaam. Zij regelen je humeur, je motivatie, je eetbehoeftes, je energie, je libido en je slaap. Ze zijn betrokken bij je vermogen om je te kunnen concentreren, leren, onthouden en het omgaan met stress. In veel opzichten geven ze jouw het vermogen of ontnemen ze je het vermogen om vorm te geven aan je leven en wie je bent. 

Naar schatting heeft meer dan 75% van de Nederlanders geen optimale neurotransmitter-niveaus. Leefstijlfactoren spelen hierbij een zeer grote rol.  Langdurige stress en overbelasting, verkeerde voeding, milieu-toxines, overmatig gebruik van alcohol, nicotine, cafeïne en recreatieve drugs zijn belangrijke boosdoeners. Ook onderliggende gezondheidsproblemen zoals chronische ontstekingen, schildklieraandoeningen en bloedsuikeraandoeningen kunnen een disbalans in neurotransmitters veroorzaken. En sommige mensen zijn genetisch vatbaar voor bepaalde neurotransmitter onevenwichtigheden. Sommige mensen produceren bijvoorbeeld in aanleg minder serotonine dan anderen. Andere mensen hebben standaard een zwakkere productie van de activerende neurotransmitters.

Toch is stress veruit de meest voorkomende oorzaak van een neurotransmitter disbalans.

Overdrive van het sympathische zenuwstelsel, wijdverspreid in onze samenleving, put meerdere neurotransmittersystemen uit.

De Grote Vier en hun belang voor jouw levensgeluk

De eerste neurotransmitter werd minder dan 100 jaar geleden ontdekt, zo recent is deze wetenschap! Wetenschappers hebben inmiddels iets meer dan honderd van deze hersenchemicaliën gevonden en men denkt dat er uiteindelijk duizenden zullen worden ontdekt. Slechts een handvol van alle neurotransmitters doet echter het meeste werk. Dit zijn de grote vier: serotonine, dopamine, acetylcholine en GABA . 

Serotonine – Happiness Molecuul

Van alle neurotransmitters krijgt serotonine absoluut de meeste aandacht. Serotonine wordt het ‘geluksmolecuul’ genoemd omdat het zo essentieel is voor een positieve stemming.

Dopamine – Motivatie Molecuul 

Dopamine wordt het “motivatiemolecuul” genoemd. Dopamine zorgt voor de drive en de focus die je nodig hebt om te doen wat moet worden gedaan.

Acetylcholine – Molecuul van het geheugen, denken en leren

Acetylcholine is de eerste neurotransmitter die ontdekt is, deze is essentieel voor leren, verbanden zien en de werking van het geheugen. (Acetylcholine niveaus dalen met maar liefst 90% bij Alzheimerpatiënten)

GABA – Nature’s Valium

GABA  is een neurotransmitter die ‘Nature’s Valium’ wordt genoemd vanwege zijn grote rol in het kunnen remmen, rusten en ontspannen. Deze hersenstof remt normaal gesproken de hersenactiviteit wanneer nodig, maar als je weinig GABA hebt blijven je mentale functies in de “aan” positie staan. 

 

Bereik je genetische potentieel. Je maximale potentieel. 

Het is belangrijk om te weten waar jouw onevenwichtigheden liggen. Dat geeft je de mogelijkheid om maatregelen te nemen om jouw biochemie terug in balans te brengen.

Symptoomgebaseerde vragenlijsten worden al jaren met effect ingezet om de (dis)balans van neurotransmitters te bepalen. Dr. Kharrazian, associate clinical professor aan de Loma Linda University School of Medicine, verricht al jarenlang onderzoek op o.a. het gebied van neurotransmitters en brein-disfuncties.Op zijn website heeft Kharrazian de symptomen van slechte neurotransmitteractiviteit voor de vier belangrijkste neurotransmitters  samengevat . Hier kun je een globaal inzicht krijgen in het (dis)functioneren van jouw neurotransmitters.

 

Annemarie Bosman
Voedingsdeskundige en Blue-Zone-Lifestyle Coach
Praktijk Buon Appetito

Vragen of meer weten? www.praktijkbuonappetito.nl

 

0 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet