DANKBAARHEID IS DE WEG NAAR EEN GEZOND, GELUKKIG EN SUCCESVOL LEVEN.

Wanneer je focust op waar je dankbaar voor bent, maakt dat een wereld van verschil. In dit moment en voor je toekomst.


Lekker zweverig.
En tegelijkertijd heel feitelijk.
Want recent onderzoek aan de Universiteit Twente heeft voor het eerst aangetoond dat dankbaar zijn een blijvend en groot effect heeft op het welbevinden. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die vaker dankbaar zijn, sneller herstellen van lichamelijke aandoeningen, zoals hartziektes.

“Schrijven over de positieve gebeurtenissen in je leven voelt in eerste instantie misschien ongemakkelijk, maar probeer het een week vol te houden. Het wordt makkelijker. De kans is groot dat je je gelukkiger gaat voelen. Je zou zelfs verslaafd kunnen raken aan deze oefening.”
Flourish – Martin Seligman Positieve Psychologie

Reden genoeg om meer aandacht te besteden aan dankbaarheid!


Dankbaarheid is in essentie het waarderen van dat wat goed is in je leven. Je kunt het heel goed gebruiken om meer zicht te krijgen op wat jou drijft in het leven. Ieder van mijn klanten heeft de waardevolle impact ontdekt die een dankbaarheidsdagboek biedt voor persoonlijke regie en leiderschap. Om betere keuzes te maken, meer rust te krijgen en de vrijheid waar ze naar verlangen.

Wil jij ook bewust aan het stuur van je eigen leven staan houd dan eens een tijdje een dankbaarheidsdagboek bij.

  • Koop een schrift / dagboek waar je blij van wordt;
  • Maak in je avond een moment vrij om terug te kijken en te schrijven;
  • Sta stil bij de vraag: waar ben ik dankbaar voor vandaag? (het is geen examen, dus je kunt ontspannen terugkijken)
  • Maak het gedetailleerd zonder dat je pagina’s vol moet schrijven.
  • En dan: ga bij je jezelf na hoe je je voelde in die situatie. Schrijf nu ook het gevoel op. Misschien ervaar je dit gevoel opnieuw nu je er zo bij stil staat. Wat merk je op in je lichaam (bijvoorbeeld een glimlach op je gezicht, een warm gevoel in je hart, bruisen van energie in je hele lijf,…).
  • Juist deze laatste stap gaat een wereld van verschil maken tussen staccato de oefening doen en de juiste golf voeden in dit moment én voor je toekomst.

Let wel: dankbaarheid is niet bedoeld om negatieve gevoelens weg te krijgen. Dankbaarheid geeft het vermogen om in je eigen kracht te blijven staan, steviger te staan in de stormen die in je leven op je af komen en verder te bouwen op het goede dat al in je leven aanwezig is. Het geeft op deze manier richting en vertrouwen in het creëren van je toekomstige leven.

0 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet