nature-3294681_1280

APRIL | DOET WAT HIJ WIL. EN JIJ?

Verbinden

Echt zien en gezien worden. Niet alleen in het doen en het alledaagse. Ook de intentie erachter.
Eenzaam. Niet echt zien en gezien worden. Druk met doen in het alledaagse. Voorbijgaand aan de ware intentie. De bron van alles wat vorm kreeg, krijgt en zal krijgen.

Verbinding, verbondenheid, verbinden. Het is mijn werkelijke kracht.
En, wonderlijk genoeg, tegelijkertijd mijn achilleshiel.

De maand maart maakte voor mij in nieuwe vormen zichtbaar hoe diepgeworteld mijn angst om niet gezien te worden in mij verankerd is. Erachter schuilt een diep verlangen aan liefde. Mijn angst gaat gepaard met een machteloos gevoel, dat ik al ken sinds mijn kindertijd. Situaties waarin ik mijn stem wil en wilde laten horen, maar ik niet kan en kon aangeven wat er werkelijk nodig was.

Misschien heb jij ook al jong het zaadje geplant van “ik kan het niet”. En na verloop van tijd is dit succesvol ontkiemd en tegen de tijd dat je bent gaan studeren of werken is er een krachtige boom gegroeid die de vruchten draagt van  “ik ben het niet waard”.
Rijkelijk bloeiend en stevig geworteld. 

De vruchten van deze boom die vervolgens zichtbaar worden in je enorme drive om gezien te worden. Een drang te laten zien dat je het wel kunt (ondertussen denkend: “ik ga echt door de mand vallen. Nu zullen ze zien dat ik het eigenlijk helemaal niet kan”). Je wilt zo graag laten zien dat je liefde waard ben. Dit doe je door te gaan voor goede cijfers op de middelbare school.  En dan door naar het HBO of de universiteit  (ik presteerde het om af te studeren voor twee studies: gezondheidswetenschappen en psychologie. Dus ik herken waar je doorheen gegaan bent).  Je krijgt een goede baan aangeboden, meteen aansluitend aan je afstuderen.  Resultaat leveren. Tevreden klanten, collega’s en managers. En je gaat voor meer, verder, hoger en beter.

Al voel je je ondertussen wel vastzitten als een hollende hamster in een hamsterwiel. Je kent ze vast wel. Voortdurend harder rennen. Om succes te bereiken, om afwijzing te voorkomen, je gelukkig te voelen.

 

Het verlangen om gezien te worden.

De essentie waar dit altijd-door-en-meer gedrag uit voortkomt is een groots verlangen aan liefde. Pure liefde is volgens mij de bron van onze bezieling. Van onze groei en ons talent.

Als kind zijn we voor deze liefde veelal afhankelijk van onze omgeving. Naarmate we opgroeien worden we uitgenodigd om een natuurlijk vermogen tot zelfliefde te ontwikkelen. Wanneer in onze kindertijd een zaadje geplant is van “ik kan het/ik ben de moeite waard/ ik ben geliefd” dan kan dit op volwassen leeftijd uitgroeien tot een boom die vruchten draagt van “ik ben liefde”. Geheel verbonden met jezelf en de ander. En tegelijkertijd geheel onafhankelijk en vanuit innerlijke kracht.

Wanneer de “ik kan het niet”-boom echter zo stevig staat en er slechts een armoedig klein boompje van “ik kan het” in de schaduw staat zullen we uitgenodigd worden om innerlijk werk te verrichten. Dit werk gaat vooral over het voeden van “wat wil ik echt” en niet zozeer over het bestrijden van “ik kan het niet”.
Als je helder hebt wat je echt ten diepste wilt en dit zaadje plant en gaat voeden dan ontkiemt een nieuw begin. Alle nieuw begin is spannend en gaat met vallen en opstaan. Dat is oké: het gaat in dit groeiproces niet over meteen de beste, mooiste en grootste oogst. Wanneer je jouw bodem blijft voeden dan zul je groeien, bloeien en ook oogsten. Helemaal in lijn met het ritme van de seizoenen.

Maar soms is het nodig om de oude “ik kan het niet” boom te snoeien, wanneer deze het groeien van het nieuwe belemmert. Dit geldt zowel voor mezelf als voor de mensen die ik bij Bijzonder Eigen begeleid in hun natuurlijke groeiproces. In dat geval maken we bewust een uitstap om het noodzakelijke snoeiwerk te doen. Wel altijd met de intentie om ruimte te maken voor groei van het nieuwe. De oude boom die zo krachtig is geworden is op zichzelf niet het probleem en daarmee ook niet het doel van coaching.  Dus na het snoeien en opruimen brengen we vervolgens weer vooral de aandacht terug naar het voeden wat echt goed voelt. Terug naar het groeiproces. Terug naar liefde als bron.

 

Terugblik

De maand maart heeft je uitgenodigd om verder te groeien. En misschien kwam er als vanzelf intens innerlijk snoeiwerk aan te pas. En wanneer dit snoeiproces in gang is, dan voel je je helemaal niet lekker in je vel. Je slaapt slecht, bent rusteloos, hebt last van je buik. En ja ook humeurig en graag alleen. Misschien merk jij wel in die periodes dat je het liefst zo snel mogelijk weer uit dit “rot-gevoel’ wilt.

Mijn advies is: stop met verzet! En geef jouw groei/snoei-proces de ruimte. Je zult ontdekken wat zich hernieuwt in je. Pijnpunten komen aanvankelijk vergroot naar boven. Verdriet waarschijnlijk ook. Boosheid, ongeloof, ontevredenheid. Laat het er allemaal zijn.

Je hoeft er echt niet in te zwelgen: dat is niet wat ik bedoel. Je bent er liefdevol bij aanwezig. En ondertussen leef je je leven, met meer rust en aandacht voor wat je nodig hebt in het moment van intense groei. Overigens is dat meestal niet: harder werken, meer t.v., meer chocola,  nieuwe schoenen, je collega in de zeik zetten,……
Het is meer zoals wanneer je een ander troost wanneer woorden tekort schieten. Gewoon ‘er zijn’ voor jezelf. Dat is genoeg.

Voor mij is na het snoeiwerk in maart nog duidelijker geworden, hoe verbinding met de ander mijn bezieling én mijn talent is. Werkelijke verbinding. En dat ik het liefste gewoon meteen echt diep ga daarin. Dat ik heel goed doorzie en aanvoel. Dat hierdoor een wezenlijke transformatie kan plaatsvinden.

Dat dit precies is wat mijn zoveel energie geeft wanneer ik anderen ook op deze manier mag begeleiden. Met veel aandacht. De ruimte geven voor wat zich aandient. En dit proces vorm geven met alle kennis en expertise die ik als psycholoog in de loop der tijd heb opgedaan.
Dan voel ik me werkelijk gelukzalig! Dan ben ik van meest krachtige waarde.

Kijk eens terug wat zich in maart voor jou heeft geopenbaard?
Wat is jouw talent?
En lukt het om het natuurlijke groeiproces de ruimte geven? Ook wanneer je je niet zo lekker voelt?

 

Wat dien je in de wereld te brengen?

In april kom je op het punt dat je bewust gaat kiezen voor het pad dat je nu verder gaat lopen.

Blijf je bij het bestaande?
Kies je volledig voor het nieuwe dat zich aan jou heeft geopenbaard?
Of voeg je een beetje nieuw toe aan dat wat er al is?

Besef dat je vrij bent om te kiezen om meer te doen van wat écht goed voelt. En zo stapje voor stapje je leven opnieuw vorm te geven. In elk moment. Ieder dag, week, maand en jaar. Een rustig-aan-groeien-proces. Net als de boom in de natuur die elk jaar steviger wortelt, dikker wordt, een grotere kruin krijgt en meer vruchten draagt. Zonder competitie, resultaat of outcome. “Gewoon” met vertrouwen en liefdevolle aandacht verder groeien.

 

Maar ik wil he-le-maal niet méér gaan doen!

Wanneer we in de Mindful Moment Coachcyclus terugblikken op de maand maart, geeft een van de deelnemers aan dat ze het gevoel heeft dat ze nu meer moet gaan doen. Terwijl ze de innerlijke behoefte heeft aan meer rust en niet-doen. “Ik wou dat het gewoon nog winter was en dat ik  niet van alles moet gaan doen”. Met een liefdevolle glimlach heb ik teruggeven dat meer doen wat echt bij je past niet betekent dat je weer harder gaat werken en meer gaat doen. Juist voor haar is het nieuwe pad waar ze voor kiest er een van niet-doen. Oftewel vanuit meer rust leven en werken. Dat was een hele eye-opener. En misschien geldt dat ook wel voor jou.

Stel jezelf eens de vraag: wat zou je doen als je vrij was?

Vrij van de innerlijke stem die altijd zegt dat je door moet gaan. Dat je niet goed bent zoals je bent. Dat je het beter kan. …….

Wat zou je doen als je vrij was? Als alles kan?

 

Vertrouwen

Wanneer je meer en meer leeft vanuit jouw liefdevolle bezieling, oftewel dat wat echt goed voelt, dan merk je de impact daarvan op de buitenwereld. De ideeën die ontstaan vanuit jouw bezieling zijn krachtig. Ook al voel je je onzeker, weet dat dit erbij hoort en niets hoeft te zeggen over je nieuwe ontwikkelingen en plannen. Ben in deze maand dan ook vooral bezig met wat goed gaat en wat er allemaal al is in je leven dat echt goed voelt.  Kijk ook van wie je echte steun krijgt en omring je vooral met deze mensen. Aanvaard hun hulp in jouw verdere ontwikkeling.

In de dagelijkse gang van zaken kan het zijn dat je je overvraagd voelt in deze maand april. Het kan wel eens frustreren om bezig te zijn met wat details lijken van het alledaagse en het nieuwe. En dat terwijl je in jezelf zoveel opwinding voelt van de nieuwe weg en je verder ontwikkeling. Weet dan dat dit erbij hoort. Maak je er geen zorgen over en verzet je er niet tegen. Heb vertrouwen dat alles vorm krijgt en dat je het aankunt. 

 En ben je als vrouwelijk professional, ondernemer of leider in een organisatie eraan toe om bewust te reflecteren en de voorjaarsschoonmaak in je doen en denken te houden. Dan is de training FREE AND CLEAR misschien wel wat je zoekt. Meer info vind je hier.

Inspiratie bron: leven en werken in het ritme van de seizoenen Jaap Voigt

0 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet