autumn-1869426

Afscheid nemen en afronden. Rusten en mee-gaan.

AFSCHEID NEMEN EN AFRONDEN. RUSTEN EN MEEGAAN.

Leven en werken in het ritme van de seizoenen.In de komende maand wordt de vrouwelijke energie Yin maximaal zichtbaar. Yin staat voor het ontvankelijke en je kunt het vergelijken met de aarde die openstaat voor het scheppende om zo (her)nieuwd leven mogelijk te maken. Cyclus na cyclus. Jaar na jaar.

DE AARDE IS ONTVANKELIJK EN IS DE VOEDZAME BODEM VAN WAARUIT ALLES KAN ONTSTAAN.

Het gaat in deze periode om ontvankelijk zijn en volledige overgave, zonder jezelf te verliezen. De aarde behoudt altijd haar eigenheid, juist daardoor kan het nieuwe opkomen.

In het westen hebben we een overmatige neiging om alles vanuit kennis en doen aan te pakken. Omdat we zijn gaan geloven dat we alleen zo kunnen verbeteren en groeien. We zijn geneigd om voortdurend te sturen, doelen te stellen en oplossingen na te jagen. De komende periode gaat echter over het niet-weten en dat is vaak het allerlastigst om te ervaren. Om te vertrouwen dat vanzelf  – niet zonder slag of stoot – het nieuwe op zal komen. Van binnen uit. Het gaat er in deze periode vooral om het niet-weten te leren verdragen. Je te onthechten van denken, resultaten en oplossingen.  En de angst en de spanning die dit kan oproepen (leren) verdragen. Met de uitnodiging om de bedding van jouw aarde zo voedzaam mogelijk te maken zodat in het voorjaar de nieuwe kiemen weer op kunnen komen. 

NIET DOEN, NIET WETEN…… MAAR WAT DAN WEL?

Je bedding wordt voedzaam voor groei en nieuw leven door rust en stilte. Het gaat erom dat we volledig kaal durven worden. Alles loslaten wat niet meer dient. En wanneer je loslaat zul je terugkeren naar je kern: jouw bijzondere eigenheid. Zo kan opkomen wat jij werkelijk mag doen. Het loslaten van spullen, van oude ideeën en denkpatronen kun je zien als de humus voor je persoonlijke groei die over een paar maanden weer zichtbaar in de buitenwereld gaat plaatsvinden.
Begin in deze periode dan ook niet aan hele nieuwe dingen. Misschien kun je al wat kiemen ontdekken die opkomen; je neemt ze waar maar je hecht er niet aan en je handelt er ook niet naar. Alles wat je nu te doen staat is opruimen, afronden en rusten. Nieuwe werkzaamheden en dingen die je wilt gaan doen, stel je uit tot na de tweede week van januari.
Je bereid je langzaam voor op de Winterzonnewende van 21 december. Geef deze dag je volle aandacht en sta stil bij het feit dat het licht vanaf nu weer terugkeert. In de periode tussen kerst en Driekoningen zorg je voor voldoende rust. Het is een periode van bezinning en stilte. Dan kun je het autonome proces van het leven ervaren. Het gaat niet over denken en weten. Je rust in niet-weten.

 

DE WOORDEN VAN JAAP VOIGT

“Houd de dagen tussen kerst en 4 januari zo vrij mogelijk. Dit is het meest statische moment van het jaar. Start geen nieuwe activiteiten op (dat doe je pas na 10 of 15 januari) maar geef prioriteit aan afronden en rust. Blijf openstaan voor wat zich in en om je heen voordoet maar grijp niet in. Het is een periode van diepe rust waarin je het leven kunt ervaren als een autonoom proces: het kiest de meest natuurlijke weg. In die leegte laat het meest eigene van jezelf zich zien.

Stel je als neutraal waarnemer op en laat je eigen belangen zo veel mogelijk los. Dit is een periode waarin je volop de gelegenheid krijgt het vertrouwen te versterken in de eigen loop van de dingen; je zult dit in januari en februari hard nodig hebben voor de ontwikkeling van je kiemen. In deze periode werken het najagen van doelen en wilskracht daarin zeer verstorend.

Kortom: maak een bedding waar in voldoende rust en stilte heersen. Zie af van een overdaad aan leuke dingetjes, klusjes, uitjes die je misschien geneigd bent in te plannen rond Kerst en Oud en Nieuw. Vaak heb je er later toch spijt van; het was weer teveel.”

Het Bijzonder Eigen groei model

0 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet