waves

RIDING THE WAVES OF LIFE

Vaak zijn we nogal reactief bezig gedurende onze dag. Het merendeel van ons leven vindt plaats op de automatische piloot. En dat is handig – zo’n auto-pilot – want dat scheelt nogal wat energie.

En tegelijkertijd ook wel eens onhandig wanneer je merkt dat op de langere termijn je eigenlijk wel veel energie verliest. Bijvoorbeeld wanneer juist je automatische patronen je in die baan houdt waar je al je energie van kwijt raakt. Of wanneer je merkt dat je toch telkens weer afspreekt met die vrienden bij wie je na afloop telkens irritatie en een gevoel van ontevredenheid mee naar huis neemt. Dat je weer staat te schreeuwen tegen je kinderen, om telkens dezelfde voorvallen. Of dat jij weer degene bent die in het team die ene collega aanspreekt waar eigenlijk iedereen zich aan irriteert…..

Graag deel ik een korte oefening met je waardoor je leert om met je aandacht te zakken door 3 niveaus van kalmte en levendigheid in jezelf. Zodat je ruimte kunt ervaren om te kiezen voor ander gedrag. Gedrag dat voortkomt vanuit jouw persoonlijke WHY. Jouw Inner Compass.

Een beeld dat hierbij kan helpen is dat de drie niveaus samen zijn als de oceaan. De golven aan de oppervlakte zijn de gedachten die komen en gaan. Een laag dieper zijn er allerlei onderstromingen in beweging. Deze kun je vergelijken met je gevoelens. En ga je nog een stuk dieper dan is er meer kalmte, diepte en uitgestrektheid. En tegelijkertijd is er in die diepe laag in de oceaan veel leven. Door met je aandacht te zakken door deze niveaus kun je in jezelf ook je innerlijke diepte van leven ervaren. Jouw inner Compass – kalm en uitgestrekt.

OEFENING Niveaus van aandacht ervaren (uit: De verborgen dimensie van leiderschap-Anouk Brack)

Adem rustig uit en weer in. Word je bewust van je lijf.

Welke gedachten komen op over je lijf. Misschien zie je je lijf voor je, of komen er evalueren of observerende gedachten over je lijf.

Breng dan je aandacht een laagje dieper naar het ervaren van je lichaam. Welke gevoelens heb je op dit moment, bijvoorbeeld nieuwsgierigheid, opwinding, zenuwachtigheid. Waar ervaar je zo en hoe voelt het aan in je lichaam? Kijk eens of je het gevoel echt kunt ervaren en niet vanuit je dachten gaat benoemen. Merk je dat je toch aan het nadenken bent – dat geeft niks – breng dan rustig je aandacht terug naar het ervaren van je gevoel.

Gebruik je uitademing om dan nog een laag dieper naar de complete ervaring van levendigheid, kalmte en uitgestrektheid in je lichaam. Misschien is er warmte, tinteling, beweging door ademhaling of je darmen. Ervaar je lichaam in haar levendigheid van dit moment. Blijf hier gerust even aanwezig als dat goed voelt. Of keer ernaar terug wanneer je merkt dat je weer een laag omhoog gegaan bent naar gevoelens of gedachten.

Hopelijk heeft deze oefening je de verschillende niveaus van aandacht laten ervaren. In de diepste laag kunnen we ruimte ervaren om te hernieuwen. Doe deze oefening zo vaak als je wilt. En hoe vaker je deze doet, hoe makkelijker het ook wordt om in momenten van turbulente gedachten en gevoelens toch af te zakken naar de gewaarwording van jouw altijd aanwezige kalme en uitgestrekte levendigheid in het moment. Een plek waar geen concepten, verhalen, of oordelen zijn. Alleen de ervaring van het moment. Hier hebben alle drukke reactieve gedachten minder grip op je en ontstaat er makkelijker kalmte. Dan ontdek je meer helderheid en wordt het makkelijker om te bepalen wat je volgende stap is.

0 Shares

Nathalie Bougie

Drs in Gezondheidswetenschappen & in Psychologie | Senior Coach voor persoonlijk leiderschap | Doen wat er écht toe doet.
Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Tweet