Geef jij altijd gas? Of lukt het jou ook om bewust terug te schakelen?
Het is in onze westerse maatschappij normaal om voortdurend bezig te zijn. Om 24/7 het beste uit je leven en je werk te halen en altijd weer het nieuwste in huis te hebben. Met dank aan alle goed opgezette marketingcampagnes, die ons doen geloven dat we echt beter af zijn als we product X kopen, of dienst Z afnemen. Ik kreeg recent nog via e-mail een uitnodiging voor een once-in-a-lifetime kans om een jaar lang een fantastisch ontwikkelingstraject te volgen. De inhoud van de mail was aansprekend en zeer uitnodigend. En toen kwam het: je wordt 25/7 uitgedaagd door de toppers waardoor je opgeleid wordt.
Sorry? 25/7?! Waar gaan we naartoe?
Don’t get me wrong, ik geloof onmiddellijk dat je veel zult leren, maar aan mij het is niet meer besteed. Het is bekend dat we in onze kennistechnologische samenleving eerder naar minder actieve uren handelen moeten, dan naar meer. En daarbij naar minder taken en prikkels. Tenminste, als je daadwerkelijk wilt innoveren, jezelf en je bedrijf wilt ontwikkelen en ervan wilt kunnen genieten! Alle organisaties die streven naar langere werkdagen met meer doen bewijzen zichzelf dus absoluut geen dienst. En hun klanten evenmin.
Het seizoen van verstilling
Het nemen van meer rust past helemaal bij dit seizoen. De zomer, die achter ons ligt, draaide om zichtbaarheid, expansie en naar buiten treden. De herfst en winter zijn waardevolle periodes van terugtrekking, consolidatie en verstilling. Bedoeld om tot verdere ontwikkeling te komen. De herfst draagt in het bijzonder de energie van rijping in zich – een samengebalde groeikracht – in die het zaad vormt voor een nieuwe plant. Wij kunnen meegaan met deze energie van groei en rijping, met de impulsen die de natuur ons brengt. Introspectie is wat je in dit seizoen krachtiger maakt. Je hoeft niet meteen te handelen. Krijg eerst in beeld wat jouw potentieel is en waar je zwaktes liggen. (Jaap Voigt)
Trek je focus terug uit de buitenwereld en keer naar binnen, om vanuit jouw kompas van bezieling de balans op te maken.
Kies een van de vragen of werk ze stap voor stap uit. Begin met de vraag waar je het meest nieuwsgierig naar bent. Die je het meest aantrekt.
• Wat hebben de afgelopen maanden jou gebracht? Waar ben je in je element en werk je echt aan wat je bezielt? Welke factoren (in en buiten jezelf) werken daaraan mee?
• (Hoe) houd je de juiste maat?
• En hoe lukt het jou om al te impulsief gedrag te voorkomen? Herken jij de impulsen om iets ‘even’ voor elkaar te willen krijgen’?
Je aandacht naar binnen keren kan op verschillende manieren.
Door ruimte te maken om te bezinnen kun je groeien en krachtigere keuzes maken vanuit jouw essentie. Je wordt minder geleefd, omdat je zelf weet hoe je de regie in handen kunt nemen.
Natuurlijk zijn er verschillende manieren om te bezinnen. Kies die manier die het beste bij je past.
En weet je nog niet hoe? Probeer dan onderstaande mogelijkheden met nieuwsgierigheid uit:
- Ga op een vast moment van de dag zitten en schrijf wat in je opkomt bij de vraag waar je op bezint. Doe dit dagelijks, 3 keer per week of 1 keer per week. Het gaat nu niet om de hoeveelheid tijd, als je er maar tijd voor gaat maken.
- Maak een moodboard met alles wat in je opkomt naar aanleiding van jouw bezinningsvraag.
- Neem de vraag in gedachten mee als je gaat wandelen. Liefst lekker in de natuur. Ga niet heel gefocust erover nadenken. Liever gewoon ontdekken wat er in je opkomt. Zet je telefoon offline en spreek eventuele ontdekkingen in op je dictafoon.
- Als je al mediteert: neem een van de vragen mee in je meditatie. Schrijf erna kort op wat er in je opkomt.
- Plan een dag(deel) in waarin je echt de ruimte neemt om je te bezinnen op de vragen. Voordat je je activiteiten voor het nieuwe jaar nu al gaat inplannen, begin je eerst met een terug blik. “Bezint eer ge begint” . En het hoe moet dat dan met je jaarplanning voor 2018? Dat doe doe je in de tweede helft van januari: dan is pas duidelijk welke kiemen in jou echt draagkrachtig zijn vanuit jouw innerlijke.
Wat ontdek jij als je stil staat bij bovenstaande vragen?
Voel je uitgenodigd om je inzichten met me te delen. Ik hoor graag van je.
Nathalie@bijzondereigen.nl